Drept civil

Societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a gestionat și gestionează o varietate de litigii civile, cu rezultate semnificative pentru clienții noștri.

Spre pildă, am dezvoltat de-a lungul a aproape un deceniu o practică în litigiile având ca obiect despăgubiri în baza Legii nr. 9/1998 (pentru persoanele strămutate în 1940 din Cadrilater), completată și cu alte litigii în baza legilor reparative. În timp, unele dintre aceste litigii au evoluat până la nivelul unor plângeri CEDO generate fie de încălcările aduse dreptului la respectul proprietății, fie de încălcarea dreptului la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil.

În ton cu vremurile, societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a dezvoltat la nivel regional și apoi național acțiuni pentru recuperarea prejudiciilor cauzate pasagerilor zborurilor aeriene anulate, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 261/2004 și a legislației civile naționale. Printre companiile aeriene obligate să plătească despăgubiri clienților noștri se numără Lufthansa, Wizz Air, Tarom, Blue Air, Austrian Airlines sau Alitalia. Recent am obținut obligarea Wizz Air la plata unor despăgubiri semnificative pentru anularea zborului unui număr de 50 de pasageri.

În aceeași notă, ne-am preocupat, cu rezultate semnificative, de domeniul clauzelor abuzive din contractele de credit bancare, reușind să recuperăm pentru clienții noștri sume semnificative de bani percepute fără drept, să finalizăm cu succes proceduri de dare în plată sau să blocăm proceduri de executare silite injuste având drept catalizator amintitele clauze.

Avocații societății noastre participă cu succes la procedurile de negociere a unor contracte comerciale, la nivel național sau internațional (de pildă, pentru implantarea unor afaceri românești în state membre ale Uniunii Europene, SUA, China, Arabia Saudită, India, pentru procesele de rebranding ale unor afaceri sau pentru dezvoltarea unor afaceri).

Din alte perspective, echipa noastră de avocați gestionează cu succes proceduri complexe, indiferent că este vorba despre partaje maritale, succesiuni cu elemente de extraneitate, litigii referitoare la protejarea mărcilor și brevetelor sau la apărarea altor drepturi de proprietate intelectuală, litigii referitoare la forța juridică și efectele unor acte juridice sui generis uzitate în practica mai recentă (de exemplu, un head of terms încheiat în cadrul unui proces de dezvoltare imobiliară).