Ne bis in idem. Costaș, Negru & Asociații obține sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene

Costaș, Negru & Asociații anunță cu satisfacție că a reușit să obțină sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene într-o cauză ce privește aplicarea principiului ne bis in idem.

În concret, cu începere din anul 2014, față de societatea reprezentată și de administratorul acesteia s-au derulat, în paralel, o procedură fiscală și o procedură penală. Cele două proceduri au avut în vedere aceeași stare de fapt fiscală și aceleași pretinse obligații fiscale suplimentare în valoare de aproximativ 6,3 milioane lei, care au determinat și încadrarea juridică în procesul penal.

În procedura fiscală, ca efect al unei hotărâri pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia la 29.12.2022, s-a dispus anularea deciziei de impunere pentru aproximativ 5,7 milioane lei, în considerarea și a unei expertize fiscale. Motivarea sentinței a durat mai mult de 10 luni. Ulterior, în luna iunie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile ambelor părți și a trimis cauza spre rejudecare Curții de Apel Alba Iulia, pentru o mai bună analiză a argumentelor tuturor părților. Cauza se află în prezent în rejudecare, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

În paralel, în procedura penală, Tribunalul Brașov a pronunțat la 6.10.2022 o hotărâre de condamnare a asociatului și administratorului societății pentru infracțiunea de evaziune fiscală, deși expertiza administrată în procesul penal a furnizat o interpretare apropiată de cea din dosarul fiscal. Curtea de Apel Brașov a refuzat explicit să aștepte soluționarea procedurii fiscale și, printr-o decizie din 18.07.2023, a menținut condamnarea dispusă de Tribunalul Brașov.

Având în vedere elementele particulare ale cauzei, avocații Costaș, Negru & Asociații au solicitat Curții de Apel Alba Iulia sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:

Întrebarea nr. 1:

Este compatibilă cu principiul ne bis in idem consacrat de art. 50 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu principiul securității juridice o reglementare națională care, la data faptelor, nu prevedea nicio corelare între procedura fiscală și procedura penală și permitea autorităților publice și instanțelor judecătorești naționale ca, în considerarea aceleiași stări de fapt fiscale și pentru aceleași obligații fiscale, să urmărească atragerea răspunderii în două proceduri, posibil cu rezultate radical diferite?

Întrebarea nr. 2:

Având în vedere criteriile stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-524/15, Luca Menci, art. 50 din Cartă permite utilizarea de către o instanță fiscală din România a probelor administrate într-o procedură penală paralelă, în condițiile în care legislația națională nu a prevăzut nici la data faptelor și nu prevede nici în prezent vreo normă de coordonare între cele două proceduri?

Întrebarea nr. 3:

Este compatibilă cu principiul ne bis in idem consacrat de art. 50 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu principiul securității juridice poziția unei instanțe penale, care deși cunoaște derularea în paralel și a procedurii fiscale, ce poate conduce la anularea în întregime sau într-o măsură semnificativă a obligațiilor fiscale pretins neplătite, cu influențe semnificative directe asupra încadrării juridice a acuzațiilor de evaziune fiscală, procedează la pronunțarea unei hotărâri de condamnare fără să aștepte finalizarea procedurii fiscale?

Prin încheierea din 7 aprilie 2025, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea și, în temeiul art. 267 TFUE a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu o acțiune preliminară.

În opinia noastră, această sesizare este deosebit de importantă și are aptitudinea de a lămuri raportul dintre procedura penală și procedura fiscală în România. Reamintim, o vreme aceste proceduri au derulat în paralel, cu rezultate dezastruoase. În prezent, cu totul nepotrivit, procedura fiscală se oprește și conferă prioritate derulării procedurii penale, deși la baza oricărei încadrări juridice a unei fapte de evaziune fiscală stau obligații fiscale, care trebuie stabilite de organele competente (organele fiscale), în cadrul procedurii fiscale.

De asemenea, întrebările transmise permit Curții de Justiție a Uniunii Europene să analizeze și conduita instanțelor din România, în special a celor penale, care sunt decuplate de la jurisprudența europeană, pe care cel mai adesea o ignoră.

Clientul a fost reprezentat, în procedura fiscală, de av. dr. Cosmin Flavius Costaș și av. dr. Lia Pricope, ambii din Baroul Arad.

Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 18 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro.

Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.

Lasa un comentariu

Please enter your name.
Please enter comment.