Avocați. Concedii medicale și indemnizații de risc maternal. Discriminare

În cadrul practicii de drept fiscal și asigurări sociale, Costaș, Negru & Asociații a sesizat în anul 2022 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în reprezentarea unui număr de 8 doamne avocat din Baroul Cluj.

În fapt, doamnele avocat au încheiat fiecare în mod individual câte un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj (în temeiul OUG nr. 158/2005). În baza acestui contract, petentele din procedura derulată în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării au plătit contribuțiile lunare, respectiv au obținut indemnizația de risc maternal (ca urmare a dovedirii, pe bază de documente medicale justificative, a riscului maternal). Ulterior, doamnele avocat au fost notificate de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj să restituie indemnizațiile încasate, apreciindu-se că acestea ar fi fost plătite nedatorat întrucât ele putea fi pretinse doar de către persoane angajate în baza unui contract individual de muncă, iar nu și de către liber profesioniști.

În consecință, plângerea adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a vizat existența unei discriminări cu privire la interpretarea textelor de lege, în sensul eliminării abuzive a uneia dintre categoriile de beneficiari, cu ignorarea dispozițiile incidente la momentul încheierii contractelor de asigurare.

Recent a fost motivată și comunicată Hotărârea nr. 121/20.03.2024 a Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Astfel, în cuprinsul motivării, CNCD a considerat ca fiind aplicabile speței prevederile art. 16 și 26 din Constituția României, art. 2 și 7 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, respective prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Prin raportare la aceste texte, respectiv la celelalte texte evocate în motivare, s-a verificat obiectul sesizării, anume faptul că doamnele avocat au fost discriminate în ceea ce privește acordarea indemnizației de risc maternal.

În continuare, CNCD a observat că în speță sunt incidente o lege specială (Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților) și o lege generală (OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă). În condițiile în care legea specială nu prevede concediul de risc maternal în categoria prestațiilor de asigurări sociale pe care le-ar fi putut pretinde un avocat, CNCD a apreciat că în speță operează legea generală, în sensul în care dacă femeia însărcinată este salariată și este asigurată în sistemul public de sănătate, atunci i se cuvine indemnizația de risc maternal.

CNCD a indicat faptul că un avocat poate fi considerat, în accepțiunea largă a termenului, un “lucrător” în sensul art. 45 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, respectiv că un contract de asistență juridică încheiat de un avocat poate fi asimilat unui contract de muncă, din perspectiva efectelor pe care le generează. A fost citată în acest sens Hotărârea nr. 622/16.09.2020 a CNCD prin care s-a constatat că petenta, de profesie avocat, ar fi trebuit să beneficieze de protecție împotriva denunțării unilaterale a contractului de asistență juridică încheiat cu angajatorul său, în urma înștiințării oficiale a acestuia despre starea sa de graviditate, în baza prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

Pe acest fond, CNCD a apreciat că refuzul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj de a acorda indemnizația de risc maternal petentelor, cu motivarea că acestea nu ar fi “salariate”, este contrară dreptului european. S-a spus, expressis verbis, faptul că prevederile privind protecția maternității la locul de muncă se aplică și profesiei liberale de avocat.

Prin urmare, s-a constatat existența unei fapte de discriminare prevăzute de art. 2 alin. (1) și art. 7 lit. c) din OG nr. 137/2000 și a fost sancționată Casa de Asigurări de Sănătate Cluj cu avertisment. De asemenea, CNCD a recomandat Casei de Asigurări de Sănătate Cluj să facă demersurile necesare pentru ca, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, să se asigure că va transpune în legislația națională prevederile legislației europene, în sensul includerii profesiilor liberale în categoria persoanelor asigurate care beneficiază de concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a asigurat reprezentarea juridică a doamnelor avocat doar în privința plângerii formulate, respectiv în sesizarea Baroului Cluj cu privire la existența unei discriminări.

În opinia noastră, suntem în prezența unei hotărâri de principiu extrem de importante, care tinde să asigure egalitatea între diferite categorii de contribuabili aflate, practic, în aceeași poziție de asigurați și care, în consecință, ar fi trebuit să aibă acces la aceleași beneficii sociale. Facem mențiunea că, în fapt, nu există nicio diferență între un magistrat care beneficiază de indemnizația de risc maternal în baza unui contract de asigurare și un avocat care încheie un contract de asigurare identic, chiar dacă nu este salariat.

Din acest punct, apreciem noi, interpretarea instanțelor de contencios fiscal învestite cu soluționarea cererilor de anulare a deciziilor de recuperare emise de către Casa de Asigurări de Sănătate Cluj ar trebui să fie una conformă dreptului european, cu consecința anulării actelor administrative fiscale nelegale.

Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 20 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web  https://www.costas-negru.ro. Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.

Lasa un comentariu

Please enter your name.
Please enter comment.