În cursul săptămânii trecute, echipa Costaș, Negru & Asociații a reușit să obțină, la Înalta Curte de Casație și Justiție, confirmarea unei argumentații elaborate timp de 3 ani: veniturile din vânzarea deșeurilor feroase și neferoase nu pot fi impozitate ca “venituri din alte surse” în lipsa unor criterii legale de impozitare.
În fapt, această hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție reprezintă prima validare, la nivelul instanței supreme, a unei jurisprudențe deja clare de la Curtea de Apel Cluj sau Curtea de Apel Târgu Mureș.
Problema juridică este circumscrisă interpretării art. 62 lit. f) Cod fiscal, care consideră venituri neimpozabile “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal”. Astfel, la o primă lectură și în lipsa oricărei alte clarificări, atât timp cât o persoană fizică nu desfășoară o activitate economică într-una din formele prevăzute de lege (ex. persoană fizică autorizată, întreprindere individuală), toate veniturile pe care le obține din vânzarea deșeurilor feroase și neferoase sunt venituri neimpozabile.
În cadrul unor inspecții fiscale desfășurate în ultimii trei ani, în special de către organele antifraudă, s-au adoptat următoarele soluții:
- Inspectorii fiscali au construit diverse criterii de distincție între veniturile impozabile și veniturile neimpozabile. Astfel, au fost considerate impozabile: vânzarea a mai mult de 5.000 kg deșeuri, vânzarea deșeurilor pentru un preț mai mare de 4.000 lei sau 5.000 lei, efectuarea unui număr mai mare de 5 tranzacții în cursul unui an.
- Veniturile au fost calificate drept “venituri din alte surse” conform art. 114 Cod fiscal.
- Impozitul pe venit a fost stabilit în sarcina societăților colectoare de deșeuri, cărora li s-a reproșat că nu au reținut la sursă 10% din sumele plătite persoanelor fizice.
Avocații Costaș, Negru & Asociații au argumentat, în fazele administrative și judiciare, că o asemenea interpretare nu este posibilă, în condițiile în care Codul fiscal nu prevedea niciun criteriu de distincție între veniturile din patrimoniul personal și cele din patrimoniul unei afaceri. Prin urmare, în conformitate cu prevederile art. 13 Cod procedură fiscală, dubiul trebuia interpretat în favoarea contribuabilului.
S-a explicat, de asemenea, că reproșurile aduse persoanelor fizice nu trebuie să aibă efecte asupra societăților colectoare. Astfel, dacă ar fi să se aprecieze corect, veniturile obținute nu sunt venituri din alte surse, ci venituri din activități independente.
În cadrul litigiului fiscal soluționat pe fond la Curtea de Apel Oradea, instanța a valorizat aceste argumente și a admis acțiunea în contencios fiscal, anulând obligații fiscale suplimentare de peste 7 milioane lei. Instanța a reținut că inspectorii fiscali nu pot folosi criterii de impunere bazate pe interpretările proprii, în condițiile în care legiuitorul a ales să nu reglementeze asemenea criterii. Conduita fiscului a fost considerată incompatibilă cu principiile de drept fiscal precum principiul securității juridice și principiul încrederii legitime.
Prin decizia civilă nr. 2826 din 23 mai 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Contencios Administrativ și Fiscal a respins recursurile organelor fiscale și a păstrat în totalitate soluția Curții de Apel Oradea.
Soluția definitivă reprezintă o confirmare a jurisprudenței existente la nivelul Curților de Apel, la creionarea căreia avocații Costaș, Negru & Asociații și-au adus aportul. În egală măsură, validarea Înaltei Curți reprezintă și o satisfacție profesională deosebită pentru noi, în condițiile în care societatea și societățile reprezentate riscau falimentul în cazul unei soluții contrare.
Echipa Costaș, Negru & Asociații a fost coordonată de av. dr. Cosmin Flavius Costaș.
Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 16 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro. Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.