În cadrul ariei de practică Proprietate intelectuală, avocații Costaș, Negru & Asociații pot asista clienții pentru înregistrarea unei mărci europene.
Asemenea înregistrării unei mărci la nivel național în fața Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), la nivel unional Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) este organismul care gestionează înregistrarea și evidența mărcilor deținute deopotrivă de persoane fizice și juridice, în vederea conferirii unei protecții juridice unitare în toate cele 27 de State ale Uniunii Europene. Tocmai de aceea, avantajul major în înregistrarea la nivel unional a unei mărci îl constituie înregistrarea sa prin intermediul unei singure proceduri care se întinde teritorial în toate cele 27 de state. Pe de altă parte, deși protecția conferită are aceeași putere, înregistrarea mărcii în fața organismului național, OSIM, presupune protecție doar în această limită teritorială.
Tipuri de mărci care pot fi înregistrate
În funcție de potențialul brand deținut sau care se dorește a fi dezvoltat, o persoană fizică ori juridică poate opta pentru înregistrarea mărcii sale sub una sau mai multe forme, astfel încât protecția conferită să fie maximizată.
În cadrul EUIPO – și similar în cadrul OSIM – există mai multe tipuri de mărci. Cele mai frecvente sunt: marca verbală (care este formată numai din litere, cuvinte și/sau cifre) și marca figurativă (aceasta conține elemente grafice, de regulă sigla sau logo-ul unui brand, a unei companii etc.).
Există și alte tipuri de mărci, precum: marca tridimensională (3D), marca sonoră (cu elemente auditive), marca multimedia (spre exemplu, o animație cu sunet), marca de poziționare, marca de culoare (verdele Aston Martin, movul Milka), marca colectivă („Made in …”), marca de certificare („produs autentic”, „produs natural”).
Etape și termene
Procedura de înregistrare a unei mărci, indiferent de tipul ei, presupune o serie de etape. Chiar dacă la nivelul EUIPO a fost implementată procedura Fast Track (care permite soluționarea mai rapidă, online, prin intermediul unui formular a cererii de înregistrare a mărcii), unii pași trebuie urmați, precum:
- Procedura prealabilă: are loc verificarea unicității mărcii, a caracterului ei distinctiv de al altora, respectiv disponibilitatea ei;
- Alegerea domeniilor de protecție: clasele NISA. Această clasificare cuprinde 45 de categorii, divizate în funcție de domenii, denumite clase. Primele 34 privesc produsele, iar celelalte serviciile;
- Completarea și depunerea cererii de înregistrare. Această procedura poate avea loc atât online, cât și pe format tipărit;
- Plata taxei aferente, în funcție de numărul claselor NISA selectate. În principiu, taxa de înregistrare a mărcii pornește de la suma de 850 euro, augmentându-se în funcție de numărul claselor de protecție NISA care se alege. În orice caz, protecția are o durată de 10 ani, putând fi reînnoită fără restricții de timp;
- Examinarea de către EUIPO a cererii – formal și pe fond. Această procedură presupune o durată aproximativă de 2-5 săptămâni;
- Publicarea cererii de înregistrare a mărcii și debutul perioadei de opoziție. Perioada de opoziție are o durată inițială de 3 luni, timp în care terțe persoane pot contesta cererea înaintată. În situația în care nu se depun opoziții, la împlinirea termenului de 3 luni urmează faza finală;
- Înregistrarea mărcii și emiterea certificatului aferent.
Cu titlu principial, o cerere de înregistrare a unei mărci la nivelul EUIPO presupune o durată cuprinsă între 4 și 6 luni. Aceasta poate fi prelungită chiar și cu mai multe luni (în anumite situații litigante chiar și ani) în situația în care intervin contestații ale cererii de înregistrare a mărcii, sub forma unor opoziții.
Diferende și Opoziții
Opoziția este mecanismul prin care un terț, de regulă titularul unei mărci anterioare, existentă fie la nivel național, european sau chiar mondial, poate contesta înregistrarea unei noi mărci în perioada de opoziție, dacă apreciază că marca pentru care s-a solicitat conferirea protecției este identică sau similară cu o marcă anterior înregistrată (preexistentă), dacă poate crea confuzie în rândul consumatorilor (având o denumire, imagine etc. cu caracter similar) și clasele de protecție NISA sunt aceleași sau când este de natură să afecteze notorietatea și/sau reputația titularului mărcii anterioare.
Opozițiile pot fi întâlnite în special în contextul unor clase de protecție NISA des uzitate (spre exemplu, afacerile HORECA), când titularii mărcilor anterioare doresc să își asigure unicitatea fără a risca apariția unui nou brand similar, care să conducă la o posibilă divizare a clientelei sau a publicului-țintă.
De aceea, pentru a evita posibile opoziții, care pot fi soluționate amiabil ori chiar judiciar, recomandăm intervenția unui profesionist în procedura protecției proprietății intelectuale, chiar din prima fază, cea a alegerii numelui viitoarei mărci. Acesta trebuie să fie original și să aibă caracter distinct în special față de mărci deja existente. De asemenea, alegerea domeniului de protecție este foarte importantă, în funcție de clasele NISA aferente.
Concluzii
În prezentul context competitiv, importanța înregistrării unei mărci la nivel european este vitală, fiind singura modalitate de protecție exclusivă a unui brand, logo etc. pe care îl deține și folosește o persoană. Marca înregistrată este nu doar modalitatea legală de apărare în fața concurenței neloiale sau a falsurilor, ci și o modalitate de individualizare, protecție și sporire a credibilității.
Societatea Civilă de Avocați Costaș, Negru & Asociații, prin departamentul specializat care activează în domeniul dreptului de proprietate intelectuală, asistă clienții persoane fizice și juridice care doresc să își maximizeze șansele de înregistrare a mărcii, pentru a preîntâmpina dificultăți pe perioada desfășurării activității.
Acest articol a fost pregătit de av. Paul Sorinca din Baroul Cluj.
Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 18 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro. Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.