Avocaților Costaș, Negru & Asociații li se solicită constant să furnizeze informații și asistență juridică pentru diferite probleme în materia cetățeniei și imigrărilor. În acest context, ne-am concentrat recent pe problema cetățeniei economice române și a condițiilor asociate referitoare la investiții.
Pașaportul românesc a intrat în 2025 în clasamentul celor mai puternice 6 pașapoarte din întreaga lume, alături de Japonia, Slovenia, Letonia, Noua Zeelandă și Liechtenstein.
În acest context, cetățenia română a devenit un deziderat pentru mulți străini din afara Uniunii Europene, întrucât există multe modalități și dintre cele mai diverse de dobândire a cetățeniei române, cetățenie care aduce multiple beneficii deținătorilor ei. Cel mai important aspect sunt termenele scurte în care se poate obține cetățenia română în unele condiții, pe care le vom detalia mai jos, respectiv de 2 ani și 6 luni și 4 ani.
Pe lângă dreptul de a deține inclusiv terenuri în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România, dreptul de liberă circulație este cel mai important drept la care aspiră cei care doresc dobândirea cetățeniei române, având în vedere că din 2025, pașaportul românesc conferă acces spre 175 de state și teritorii în care se poate călători fără viză și cu formalități minime, inclusiv SUA, rămânând pe listă doar 51 de țări și teritorii unde este în continuare nevoie de viză la sosire.
Cetățenia română se poate dobândi la cerere, conform Legii nr. 21/1991, prin mai multe modalități, din care detaliem următoarele:
- Dobândirea cetățeniei române prin investiții de peste 1.000.000 euro
Cetățenia română se acordă la cerere, cetățeanului străin care a investit în România sume de peste 1.000.000 euro și care îndeplinește următoarele condiții suplimentare:
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 4 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 2 ani și 6 luni de la data căsătoriei;
- cunoaşte limba română şi este declarat admis la examenul de cultură și civilizație românească;
- cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.
- Dobândirea cetățeniei române prin înființarea unei companii
În acest caz, nu vorbim despre un mod clasic de dobândire a cetățeniei române, ci despre un proces etapizat și puțin mai îndelungat.
Astfel, un mod de dobândire a cetățeniei române într-un termen de 2 ani și 6 luni sau 4 ani pentru cetățenii membri UE sau într-un termen de 5 sau 8 ani, pentru cetățenii străini, se poate obține prin înființarea unei companii pe teritoriul României și dobândirea dreptului de ședere pe teritoriul României pentru activități comerciale, economice, profesionale sau de muncă.
Înființarea unei companii în România este un proces scurt și eficient, cu costuri minime și care poate fi parcurs de la distanță fără a fi necesară prezența.
Ulterior înființării companiei, în funcție de specificul acesteia și de tipul relațiilor de muncă dorite, persoana care dorește cetățenia română va putea obține un drept de lungă ședere pe teritoriul României.
Ulterior unei șederi în România, persoana în cauză va putea solicita acordarea cetățeniei române, dacă îndeplinește următoarele condiții:
a) cetățenii membri UE:
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 4 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 2 ani și 6 luni de la data căsătoriei;
- cunoaşte limba română şi este declarat admis la examenul de cultură și civilizație românească;
- cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.b) cetățenii non-UE:
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
- cunoaşte limba română şi este declarat admis la examenul de cultură și civilizație românească;
- cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.
Dobândirea cetățeniei pe cale economică este denumită în dreptul comparat ,,economic citizenship” și este deja consacrată la nivel european în țări precum Malta, Cipru sau Austria.
În Malta, începând cu anul 2014 există un program special de investiții numit Malta Individual Investor Programme (IIP) prin care o persoană fizică poate dobândi cetățenia malteză într-un an dacă deține o proprietate de minim 350.000 euro în Malta, donează 650.000 euro fondului Maltez de dezvoltare și investește 150.000 euro în acțiuni sau titluri de stat.
Un program asemănător se regăsește și în Cipru, astfel persoanele fizice ce doresc cetățenie cipriotă o pot dobândi în doar 6 luni cu condiția de a investi 2.000.000 euro în Cipru sub formă de imobiliare, infrastructură sau printr-o companie nou înființată.
Deși regulile diferă de la stat la stat, cetățenia economică este des întânită în întreaga lume și este posibilă în baza unui principiu tot mai des întâlnit și în spațiul Spațiul Economic European ,,dual citizenship”. Astfel, este obligatoriu ca statele al căror cetățenie se dorește a fi dobândită să permită dubla cetățenie, cum este și cazul României.
Societatea noastră de avocatură reprezintă clienți atât în vederea înființării companiilor în România cât și în vederea dobândirii cetățeniei române pe toate criteriile legale.
Acest articol a fost pregătit, pentru blogul societății civile de avocat Costaș, Negru & Asociații de av. Clara Dohotar, avocat în Baroul București și av. Andrei Fătu din Baroul Cluj.
Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 17 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro.
Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.