Protecția contribuabililor inocenți în fața măsurilor asigurătorii abuzive ia o turnură nouă după decizia nr. 2344 din 27 octombrie 2017 a Curții de Apel Oradea. Astfel, societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a obținut pentru un contribuabil vizitat de D.R.A.F. 6 Oradea la începutul anului 2015 o soluție de constatare a încetării de drept a măsurilor asigurătorii, cu obligarea organului antifraudă la restituirea sumei consemnate drept garanție și la plata dobânzilor fiscale cu începere de la data expirării de drept a măsurilor asigurătorii.
În fapt, măsurile asigurătorii vădit nelegale au fost o constantă a anului 2015. Noul Cod de procedură fiscală a temperat parțial acest tip de abuz, art. 213 alin. (7) limitând la 6 luni durata de validitate a măsurilor asigurătorii neurmate de un control fiscal. În această situație se găsea și contribuabilul reprezentat de Costaș, Negru și Asociații: măsurile asigurătorii au fost instituite în februarie 2015, societatea a constituit o garanție la nivelul măsurilor asigurătorii pentru a-și putea continua activitatea, iar la 1.07.2016 a solicitat D.R.A.F. 6 Oradea să constate încetarea de drept a măsurilor asigurătorii (ca urmare a curgerii termenului de 6 luni prevăzut de Noul Cod de procedură fiscală).
Refuzul D.R.A.F. 6 Oradea de a da curs acestei solicitări a fost finalmente cenzurat de Curtea de Apel Oradea, care a admis recursul împotriva unei hotărâri proaste a Tribunalului Bihor, a constatat încetarea de drept a măsurilor asigurătorii, a dispus restituirea garanției și angajarea răspunderii organului antifraudă, prin obligarea la plata dobânzilor fiscale aferente sumei constituite drept garanție, de la data expirării de drept a măsurilor asigurătorii (1.07.2016) și până la data restituirii efective a garanției.
Este convingerea noastră că acest tip de soluții pot și trebuie să conducă la rescrierea textelor din Codul de procedură fiscală referitoare la controlul antifraudă și posibilitatea luării de măsuri asigurătorii în cadrul unor proceduri fără finalitate sau cu o finalitate discutabilă (în cauză, D.R.A.F. 6 Oradea efectua în fapt ceea ce se numește în doctrina europeană o fishing expedition, colectând informații și documente pentru o altă autoritate publică).
Ca de obicei, ne bucurăm pentru o soluție inovativă și rămânem alături de business-urile oneste, pe care încercăm să le protejăm de abuzurile fiscului.