În cadrul practicii noastre de Imigrație & Cetățenie, echipa Costaș, Negru & Asociații a revizuit cele mai recente modificări care privesc cetățenia română.
După finalizarea procesului amplu al dezbaterii publice demarate la începutul anului trecut (2024), care a avut drept scop adaptarea legea cetățeniei la realitățile actuale și oferirea un proces mai transparent, mai facil și sigur de dobândire a cetățeniei române, a fost adoptată Legea nr. 14/2025 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
Modificările au survenit în contextul obligativității României de a transpune obiectivele asumate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și de asemenea în scopul facilitării aderării la programul Visa Waiver, care la acest moment însă a fost suspendat, fiind reanalizat de către Statele Unite.
Amintim în acest context faptul că pașaportul românesc a intrat în 2025 în clasamentul celor mai puternice 6 pașapoarte din întreaga lume, alături de Japonia, Slovenia, Letonia, Noua Zeelandă și Liechtenstein, motiv pentru care cetățenia română a devenit un deziderat pentru mulți străini din afara Uniunii Europene, întrucât există multe modalități și dintre cele mai diverse de dobândire a cetățeniei române, cetățenie care aduce multiple beneficii deținătorilor ei.
Pentru investitorii în România care doresc obținerea cetățeniei române, avem un articol special dedicat pe blogul nostru: https://costas-negru.ro/cetatenia-economica-romana-dobandirea-prin-investitii-sau-infiintarea-unei-companii/
Așadar, din anul 2025, termenele în vederea obținerii cetățeniei române pentru unele categorii de solicitanți au fost reduse până la termenul de 3 ani.
Categoriile de solicitanți sunt următoarele:
- Cetățenii UE/SEE – pot dobândi cetățenia română după o ședere de 3 ani în României, dacă s-au născut în România iar la data nașterii cel puțin unul din părinți locuia legal în România.
- Refugiații – pot dobândi cetățenia română după o ședere de 3 ani în României, dacă au rezidența în România/permis de lungă ședere, dacă au depus eforturi deosebite în vederea integrării în societatea românească, mai ales dacă poate demonstra realizări remarcabile în pregătirea şcolară sau profesională ori în ocupaţia exercitată sau implicare civică deosebită.
- Cetățenii străini/apatrizi – pot dobândi cetățenia română dacă prin activităţi desfăşurate pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti.
De asemenea, Legea cetățeniei române permite acum unor categorii noi de solicitanți să obțină cetățenia română, respectiv: descendenții de grad III inclusiv ai persoaneleor care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor.
Așadar, procesul de obținere a cetățeniei române a fost relaxat și devine mai facil începând cu acest an, acordând mai multor categorii de persoane și într-un termen mult mai scurt, posibilitatea de a deveni cetățeni români și de a beneficia de toate drepturile conexe.
Pe lângă dreptul de a deține inclusiv terenuri în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România, dreptul de liberă circulație este cel mai important drept la care aspiră cei care doresc dobândirea cetățeniei române, având în vedere că din 2025, pașaportul românesc conferă acces spre 174 de state și teritorii în care se poate călători fără viză și cu formalități minime, rămânând pe listă doar 52 de țări și teritorii unde este în continuare nevoie de viză la sosire.
Celelalte condiții, pe lângă durata șederii, rămân în vigoare, și sunt următoarele:
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- cunoaşte limba română şi este declarat admis la examenul de cultură și civilizație românească;
- cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.
Alte modificări de interes aduse Legii cetățeniei române care merită menționate sunt următoarele:
- Digitalizarea procesului de cetățenie. Întregul proces de obținere a cetățeniei a fost digitalizat, prin intermediul unei aplicații informatice prin care solicitanții pot urmări online stadiul soluționării dosarelor lor, asigurându-se astfel transparentizarea serviciului public.
- Cardul de cetățenie. Certificatul tradițional pe hârtie a fost înlocuit cu un card de cetățenie care conține elemente avansate de securitate. Cardul de cetățenie română se eliberează în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii jurământului.
- Certificat provizoriu. De asemenea, a fost introdus un certificat provizoriu de cetățenie care conține elemente de siguranță și fotografia titularului, atestând data acordării sau redobândirii cetățeniei, pentru a servi persoanei în cauză până la data obținerii cardului de cetățenie.
Costaș, Negru & Asociații reprezintă clienți atât în vederea înființării companiilor în România cât și în vederea dobândirii cetățeniei române pe toate criteriile legale.
Acest articol a fost pregătit pentru Blogul Costaș, Negru & Asociații de av. Clara Dohotar din Baroul București.
Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 18 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro. Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a sursei.