Fotbal. Libertatea contractuală și noile reguli privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal

Dreptul sportului oferă în mod constant provocări pentru profesioniștii domeniului. Acesta este și motivul pentru care echipa Costaș, Negru & Asociații analizează atent orice modificări survin în materie, la nivel național sau internațional.

De exemplu, un subiect relevant în acest context îl constituie posibilitatea mai recentă a încetării legitimării fără acordul clubului, reglementată de art. 4 pct. (21) din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal. Discuția este actuală în contextul în care anterior s-a arătat că există probleme semnificative în ceea ce privește cariera tinerilor fotbaliști, la limita dintre libertatea contractuală și constrângerea sportivă (C.F. Costaș, Cariera tinerilor fotbaliști, între libertate contractuală și constrângere sportivă, 18 aprilie 2024, conferința Baroului Cluj dedicată “Dreptului sportului”).

Mai precis, până la finalul lunii iunie 2024, regulile stabilite de Federația Română de Fotbal erau următoarele:

a) Sportiv cu vârsta 14 – 16 ani, fără contract de bursă privată încheiat cu clubul – Jucătorul putea solicita încetarea legitimării și legitimarea la un alt club, cu plata prealabilă a unei compensații de 700 lei pentru fiecare an competițional în care a fost legitimat la clubul de la care pleacă [art. 4 pct. 21 lit. c) din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal – RSTJF].

b) Sportiv cu vârsta 14 – 16 ani, având încheiat un contract de bursă privată cu clubul – Jucătorul avea o interdicție legală de a solicita legitimarea la un alt club și trebuia să continue activitatea la clubul unde era legitimat cel puțin până la terminarea junioratului [data de 30 iunie a anului în care jucătorul împlinește 19 ani], în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de activitate sportivă [art. 4 pct. 21 lit. a) RTSJF].

c) Sportiv cu vârsta 16 – 19 ani – Jucătorul era obligat să încheie un contract până la terminarea junioratului cu clubul la care era legitimat definitiv dacă i se garanta o remunerație lunară netă de 600 lei în perioada junioratului. În caz de refuz, jucătorul avea statutul de jucător amator la clubul unde era legitimat și nu se putea transfera fără acordul clubului [art. 10 pct. 5, 7 și art. 14 pct. 1 RTSJF].

d) Sportiv cu vârsta 19 – 24 ani – Jucătorul era obligat să încheie un contract pe o durată de maxim 5 ani dacă avea garanția unui anumit venit net prevăzut în grila Federației Române de Fotbal. Opțiunea se exercita în perioada 1 iulie – 31 decembrie a anului anterior celui în care jucătorul junior împlinea vârsta de 19 ani. Acest drept nu putea fi exercitat de cluburile care au activitate exclusivă la nivelul juniorilor [art. 14 pct. 2, 3 RTSJF].

Societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a avut recent ocazia de a contribui activ la aplicarea noilor reglementări, incidente de la 1 iulie 2024, prin finalizarea cu succes un caz aflat pe rolul Camerei Naționale pentru Soluționarea Litigiilor din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF). Astfel, Comisia a dispus încetarea legitimării unui jucător în vârstă de 15 ani de la clubul de care aparținea și i-a acordat dreptul de a se legitima la un alt club (Federația Română de Fotbal – Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor, hotărârea nr. 410 din 23 iulie 2024). Acest succes subliniază importanța cunoașterii și aplicării corecte a reglementărilor în vigoare.

Trebuie precizat că în cadrul ședinței Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal din 30 ianuarie 2024 au fost aprobate modificări ale Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (RSTJF). Aceste prevederi au devenit aplicabile începând cu data de 1 iulie 2024.

Aceste modificări sunt esențiale pentru protejarea drepturilor și intereselor jucătorilor, dar și pentru asigurarea unui echilibru între interesele acestora și cele ale cluburilor. În acest articol, vom analiza cadrul legal al încetării legitimării fără acordul clubului, precum și implicațiile juridice și practice ale acestuia. Vom încerca să surprindem complexitatea acestor reglementări care, deși aparent tehnice, reflectă subtilitățile și nuanțele unei lumi în continuă evoluție, în care fiecare decizie juridică poate influența cariere și destine.

În urma ultimelor modificări intrate în vigoare începând cu data de 1 iulie 2024, în cazul jucătorilor amatori se aplică următoarele dispoziții legale:

a. Un jucător amator care a participat efectiv la mai puțin de 25% din jocurile oficiale disputate de echipa la care este legitimat într-un an competițional are dreptul să solicite comisiei competente legitimarea sa la un alt club fără acordul clubului la care este legitimat. În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club. În cazul în care un jucător legitimat la un alt club în aceste condiții dobândește în termen de 2 ani statutul de profesionist, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispozițiile regulamentare privind compensația de formare;

b. Jucătorii amatori seniori și jucătorii amatori juniori cu vârsta cuprinsă între 7 și 19 ani au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea la un alt club, cu respectarea termenelor prevăzute la art. 4 alin. 19 din RSTJF.

c. Jucătorii juniori, cu vârsta cuprinsă între 7 și 19 ani, au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea lor la un alt club, astfel:

– Jucătorii juniori cu vârsta între 7 și 10 ani împliniți aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 400 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv;

– Jucătorii juniori  cu vârsta peste 10 ani și până la 16 ani aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 700 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv;

– Jucătorii juniori cu vârsta peste 16 ani și până la 19 ani aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 1.000 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.

În cazul perioadelor mai mici de un an competițional se va achita o sumă proporțională cu perioada aferentă.

Prin excepție de la prevederile art. 4 pct. 21 lit. c) de mai sus, jucătorii juniori cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani, care au încheiat contracte de activitate sportivă în condițiile legii cu clubul la care sunt legitimați nu vor putea solicita legitimarea la un alt club pe durata respectivului contract. Contractul de activitate sportivă menționat va prevedea în mod obligatoriu o clauză/prevedere privind obligația jucătorului de a desfășura activitate sportivă pentru clubul respectiv, în conformitate cu prevederile art 14 alin. 1 din prezentul Regulament.

Această excepție introduce un nivel suplimentar de protecție pentru cluburi, asigurându-se că jucătorii care au semnat un contract de activitate sportivă rămân angajați față de clubul lor pe toată durata acestuia. Clauza servește nu doar la consolidarea angajamentului contractual dintre jucător și club, dar și la menținerea stabilității și continuității în dezvoltarea tinerilor sportivi.

Cererile prevăzute la alin. 21 se soluţionează de Consiliul Național de Soluționare a Litigiilor din cadrul Federației Române de Fotbal sau Comisia privind Statutul Jucătorului a Asociației Județene de Fotbal, cu aplicarea următoarelor reguli:

– pentru cazurile arătate la lit. a), cererea poate fi introdusă numai între două ediţii ale campionatului;

– pentru cazurile arătate la lit. b) şi c), cererile pot fi introduse doar în perioada 1 – 31 iulie a anului competițional, respectiv 1 – 31 august pentru jucătorii legitimați la cluburi de fotbal în sală.

Organismele jurisdicționale competente vor verifica exclusiv îndeplinirea condițiilor privind data formulării cererii, vârsta jucătorului și vor determina cuantumul sumei necesar a fi achitată.

Legitimarea la alte cluburi a jucătorilor aflaţi în situaţiile arătate la lit. a), b) şi c), se poate face numai în perioadele de transfer, pe baza hotărârilor definitive şi irevocabile ale comisiilor competente.

Modificarea regulilor Federației Române de Fotbal înlătură un așa-numit “drept de a obliga un jucător să semneze un contract”, care venea în contradicție cu principiul libertății de circulație a lucrătorilor în interiorul Uniunii Europene.

Este real faptul că regulile naționale aplicate de Federația Română de Fotbal pot avea anumite justificări (ex. protejarea cluburilor și academiilor care formează jucători, crearea unei baze de selecție pentru echipele naționale, stabilitatea jucătorilor în formare, prevenirea concurenței neloiale din partea cluburilor cu resurse bugetare semnificative sau nelimitate). Aceste justificări ar trebui însă să se refere, pentru a fi respectat dreptul Uniunii Europene, doar la motivele prevăzute de Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene: ordine publică, siguranță publică, sănătate publică.

Prin urmare, modificările aduse de la 1 iulie 2024 propriului Regulament de către Federația Română de Fotbal sunt salutare.

Acest articol a fost pregătit, pentru Blogul Costaș, Negru & Asociații, de av. Paul Buzea (Baroul Arad) și av. dr. Cosmin Flavius Costaș (Baroul Arad), coordonatorul practicii de Dreptul sportului la Costaș, Negru & Asociații. Echipa societății pentru acest domeniu este completată de av. Andrei Fătu (Baroul Cluj).

Costaș, Negru & Asociații este o societate civilă de avocați cu birouri în Cluj-Napoca, București și Arad, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică prin intermediul unei echipe compuse din 20 avocați și consultanți. Detaliile privind serviciile juridice și componența echipei pot fi găsite pe pagina web https://www.costas-negru.ro. Toate drepturile pentru materialele publicate pe pagina web a societății și prin intermediul rețelelor sociale aparțin Costaș, Negru & Asociații, reproducerea acestora fiind permisă doar în scop de informare și cu citarea corectă și completă a surrey.

Lasa un comentariu

Please enter your name.
Please enter comment.