Compania aeriană Alitalia în insolvență

În procedura de executare silită a unei hotărâri pronunțate de Judecătoria Sectorului 1 București, în temeiul Regulamentului nr. 261/2004, am aflat mai recent că Alitalia – Società Aerea Italiana S.P.A. se află în insolvență.

Astfel, prin decretul ministerial din 2.05.2017 s-a dispus deschiderea procedurii de administrare specială și numirea unei comisii de administratori speciali pentru Alitalia, ca urmare a constatării faptului că această companie aeriană se află în insolvență. Din raportul Ministrului Dezvoltării Economice din Italia, care a stat la baza decretului menționat, rezultă faptul că Alitalia avea, la 28.02.2017, pasive curente de 2,3 miliarde euro și active curente de 921 milioane euro. Cererea de deschidere a procedurii insolvenței a fost depusă chiar de compania aeriană Alitalia, la 2.05.2017.

De la deschiderea procedurii insolvenței, Alitalia a fost finanțată printr-un împrumut acordat de Guvernul italian. Tentativele de vânzare ale companiei par să fi eșuat până acum, în condițiile în care piața serviciilor de transport aerian a înregistrat mai multe evenimente de tipul falimentului Air Berlin în Germania, falimentului Monarch Air în Regatul Unit și dificultăților operaționale ale Ryanair în Irlanda. Operatorii low-cost easyJet și Wizz Air, respectiv Lufthansa, grupul Air France – KLM și Delta Airlines s-au numărat printre cei interesați de achiziția Alitalia. În august 2018, Alitalia a respins însă toate ofertele de preluare, pe care le-a considerat “nepotrivite”.

Deschiderea procedurii insolvenței a afectat și sucursala din România a companiei aeriene Alitalia (denumirea oficială este acum Alitalia – Società Aerea Italiana S.P.A. in Amministrazione Straordinaria Roma Sucursala București), care se află în aceeași procedură de insolvență și se supune regulilor procedurii insolvenței din Italia. Datorită lipsei patrimoniului propriu, sucursala nu va mai putea onora obligațiile de plată curente și nici nu va putea pune în executare hotărârile judecătorești care o privesc (de exemplu, cele prin care se acordă despăgubiri pasagerilor curselor Alitalia anulate sau întârziate).

Societatea civilă de avocați Costaș, Negru & Asociații a obținut obligarea companiei aeriene Alitalia, prin sentința civilă nr. 8962/12.07.2017 a Judecătoriei Sectorului 1 București, la plata unor despăgubiri pentru întârzierea asimilată unei anulări a zborului București – Roma și pierderea bagajului călătorului pe zborul corespondent Roma – Napoli.

Detalii despre serviciile juridice și avocații societății Costaș, Negru & Asociații găsiți pe pagina noastră web, la adresa https://www.costas-negru.ro.