TVA. Refuzul abuziv de exercitare a dreptului de deducere

Pe măsură ce unii judecători citesc, miturile clasice ale fiscului se destructurează. Recent, prin sentința civilă nr. 328/16.02.2017 a Tribunalului Satu Mare și decizia civilă nr. 1742/18.09.2017, s-a clarificat situația fiscală a unei societăți căreia i s-a refuzat dreptul de deducere al TVA-ului pe motiv că prestatorul de servicii nu a declarat operațiunile în declarația 394 și nu avea salariați înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă în perioada prestării de servicii.

Hotărârea de referință aparține Tribunalului Satu Mare, care a reținut în primul rând faptul că niciuna dintre părți nu contestă existența obiectivului edificat (o fabrică de procesare a malțului, finanțată din fonduri europene). Din acest punct, nu s-a mai considerat necesar a se efectua o expertiză fiscală confirmatorie, judecătorul apreciind că este singurul în măsură să verifice îndeplinirea (sau nu) a condițiilor pentru exercitarea dreptului de deducere al TVA-ului.

Interpretarea, o piesă rară a jurisprudenței fiscale românești, se referă corect la afacerea Halifax și subliniază obligația fiscului de a proba existența unui mecanism artificial sau fraudulent și participarea efectivă a contribuabilului verificat la acest mecanism. În speță însă, contribuabilul a probat contrariul, respectiv execuția reală a lucrărilor, în care au fost încorporate și serviciile prestate de partenerul incriminat (care, culmea, fusese verificat fiscal și sancționat contravențional doar pentru depunerea cu întârziere a declarației recapitulative tip 394). Lucrarea fusese recepționată și decontată integral din fonduri europene.

În același timp, judecătorul cauzei a aplicat hotărârea Curții de Justiție în afacerea Gabor Toth, reținând că neîndeplinirea de către partenerul comercial a unor obligații din sfera dreptului muncii nu are influență asupra dreptului de deducere al TVA-ului.

Summa summarum, o hotărâre salutară, care n-ar trebui să rămână la stadiul de pionierat în dreptul fiscal. Fideli principiilor noastre, vom continua să invocăm jurisprudența Curții de Justiție, pentru a stăvili excesul de putere al unui fisc avid. Ne face plăcere să constatăm că, în această speță, efortul echipei Costaș, Negru & Asociații a adus satisfacția deplină a clientului reprezentat.

Lasa un comentariu

Please enter your name.
Please enter comment.